Miltä finnin elinkaari näyttää

Jotkut näpyt katoavat nopeasti, kun taas toiset kasvavat suuriksi ja ärhäkän punaisiksi. Miten finnit oikeastaan muodostuvat ja onko mahdollista estää niiden syntyminen kokonaan?

Punainen piste. Kipeä kohta ihon alla. Tai valkoinen mustapää, joka ilmestyi yhtäkkiä aivan kuin tyhjästä. Finnin elämä voi alkaa useilla eri tavoilla, aivan kuten ne voivat jatkaa kasvuaan ja kehittymistään eri tavoin. Jotkut näpyt katoavat yhtä nopeasti kuin tulivatkin, toiset kasvavat suuremmiksi ja voivat jopa kehittyä tulehtuneiksi kystoiksi. Tosiasia on, että finni voi alkaa muodostua useita viikkoja, joskus kuukausia, ennen kuin se ilmestyy iholle. Suurin osa näppylöistä syntyy, kun kuolleet ihosolut asettuvat valkoisiin ja mustiin mustapäihin ja muodostavat bakteereja. Tämä yhdessä talin ylituotannon kanssa aiheuttaa mustapään tulehtumisen, jolloin syntyy finni. Tiesitkö, että finnin elinkaaressa on kolme vaihetta?

Syntyminen
Kun talirauhaset muodostavat liikaa rasvaa tai talia, sitä kertyy huokosiin liikaa. Talia alkaa kertyä ihohuokosen sisälle, samalla kun kuolleet ihosolut sekoittuvat taliin. Huokoset tukkeutuvat ja mustapäitä alkaa syntyä.

Mitä voin tehdä?
Jos huokoset ovat puhtaat eikä niissä ole kuolleita ihosoluja, mustapäiden ja näppylöiden muodostuminen on huomattavasti vaikeampaa. Siksi kannattaa käyttää ihonhoitotuotteita, jotka puhdistavat huokoset syvältä. Valitse mieluiten kuorivaa salisyylihappoa sisältäviä tuotteita, jos haluat pitää finnit ja näppylät poissa.

ACO Spotless Daily Face Wash – kasvojen puhdistusaine, joka ehkäisee näppylöiden ja mustapäiden syntymistä
ACO Spotless Daily Purifying Toner – syväpuhdistava kasvovesi, joka sisältää kuorivaa salisyylihappoa

Kasvu
Bakteerit kasvavat ihohuokosten sisällä ja saavat aikaan tulehduksen. Iho venyy ja iholle ilmestyy punainen patti (tai papula aknekielellä). Patti voi muuttua araksi ja kipeäksi. Yrittäessään tappaa tulehduksen keho lähettää sinne valkosoluja, joiden tarkoituksena on tuhota bakteerit.

Mitä voin tehdä?
Kun finnejä alkaa ilmestyä, on hyvä valita ihonhoitotuotteita, jotka sekä hidastavat niiden syntymistä että rauhoittavat ja tasapainottavat ihoa. Myös peittävä täsmähoito auttaa kuivattamaan näppylöitä ennen kuin ne kasvavat suuremmiksi.

ACO Spotless Two-In-One-Gel – kosteuttava kasvogeeli ehkäisee ihon liiallista rasvoittumista ja epäpuhtauksien syntyä. Geeli sisältää salisyylihappoa, joka estää finnien ja mustapäiden syntymisen.
ACO Spotless Cover Stick – peitepuikko, joka peittää ja kuivattaa finnit

Häviäminen
Kun valkosolut tekevät työnsä ja onnistuvat tuhoamaan bakteerit, punainen patti muuttuu eräänlaiseksi märkärakkulaksi (tai pusteliksi aknekielellä), joka on täynnä bakteerijäämiä. Jonkin ajan kuluttua tulehdus paranee ja se voi jättää jälkeensä ruven tai arven. Ajan myötä terveet solut korvaavat arven tummat solut.

Mitä voin tehdä?
Tulehduksesta toipuakseen ihosi tarvitsee apua rakentaakseen ja vahvistaakseen suojamuuriaan kosteuttavien tuotteiden avulla. Jos haluat ehkäistä uusien finnien syntymistä, hoitava aknevoide voi olla myös hyvä valinta, koska se auttaa ihoa palauttamaan luonnollisen pH-tasapainonsa, suojaa ja estää aknen uusiutumista.

ACO Spotless Acne Treatment Cream – ihovoide lievän ja keskivaikean aknen hoitoon.
Spotless Acne Treatment Cream on lääkinnällinen laite. Tutustu käyttöohjeeseen huolellisesti. Muut Spotless-tuotteet ovat kosmetiikkaa.

ACO Spotless Daily Face WashSyväpuhdistava puhdistusgeeli rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle
ACO Spotless Daily Face TonerHoitava kasvovesi rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle
ACO Spotless Two-in-one GelKosteuttaa ihoa ja taistelee finnejä ja mustapäitä vastaan
ACO Spotless Cover Stick Beigen sävyinen
ACO Spotless Acne Treatment CreamHoitaa lievän ja keskivaikean aknen oireita
Miksi minulla on finneja

Näppylät ja finnit ovat yleisiä mutta ei-toivottuja, varsinkin murrosiässä, kun kipeät paukamat voivat tuntua erityisen ikäviltä. Miksi finnejä syntyy ja voiko niitä ehkäistä?

Mika on bha/salisyylihappo

BHA eli salisyylihappo on kuorivien ihonhoitotuotteiden yksi yleisimmin käytetyistä ainesosista, varsinkin kun on kyse tuotteista, joiden on tarkoitus torjua, häivyttää ja ehkäistä näppylöitä ja mustapäitä.

Kuinka saada finnitön iho – vaihe vaiheelta

Onko ihollasi hieman enemmän mustapäitä, finnejä ja näppylöitä kuin haluaisit? Hyvillä tuotteilla toteutetulla huolellisella ihonhoitorutiinilla voi saada näkyviä tuloksia aikaan, ja auttaa sekä ehkäisemään että vähentämään näppylöitä.