Asiantuntija kertoo- kaikki atooppisesta ihosta

Punainen ihottuma, joka kutiaa ja kirvelee – se saattaa tuntua pelottavalta ja ennen kaikkea epämiellyttävältä. Ongelma on kuitenkin yleinen ja apua on saatavilla. Näin ACO Lääketieteellinen & tieteellinen johtaja Karin Carlander kuvailee atooppista ihottumaa.

KENELLE ATOOPPISTA IHOTTUMAA ILMAANTUU?

Atooppinen ihottuma tai taiveihottuma, joksi sitä myös kutsutaan, on yleisintä pienillä lapsilla, mutta myös vanhemmat lapset ja aikuiset voivat kärsiä siitä. Noin 15 prosentilla kouluikäisistä lapsista on atooppista ekseemaa. Atooppinen ihottuma voi esiintyä hieman eri paikoissa iästä riippuen.

MIKÄ ATOOPPINEN IHOTTUMA ON?

Se on yksi yleisimpiä ihottuman muotoja. Se on ihon tulehdus, joka voi puhjeta, jos ihon läpäisyeste on heikentynyt ja immuunijärjestelmä on epätasapainossa. Ihon läpäisyesteen tehtävänä on suojata ihoa kuivumiselta ja estää esimerkiksi bakteerien ja ärsyttävien aineiden pääseminen ihoon, jossa ne aiheuttavat tulehdusta.

MITKÄ OVAT OIREET?

Tyypillisiä oireita ovat kutina, punainen ja hilseilevä ihottuma ja yleensä kuiva iho.

MITEN IHOTTUMAA HOIDETAAN?

Atooppinen ihottuma on krooninen sairaus, eikä siihen ole parannuskeinoa. Se voidaan kuitenkin pitää kurissa ja ihottuman puhkeamista voidaan ehkäistä oikeanlaisella ihonhoidolla. Jos sinulla on taipumus saada atooppista ihottumaa, on tärkeää kosteuttaa iho säännöllisesti ihon läpäisyesteen vahvistamiseksi ja tulehduksen vähentämiseksi. Pitämällä ihon pehmeänä voit vähentää ihottuman uusiutumisriskiä. Käytä erityisesti kuivalle iholle kehitettyjä ja kliinisesti testattuja tuotteita.

TÄRKEÄ MUISTAA!

Rasvaa iho kahdesta kolmeen kertaa päivässä ja mielellään aina ihon oltua kosketuksissa veden kanssa. Käytä runsaasti tuotetta jokaisella kerralla. Käytä pehmentävää voidetta, jolla on dokumentoitu vaikutus ja joka hoitaa kuivaa ihoa ja vahvistaa ihon läpäisyestettä. Ihottuman puhjetessa saatat joutua rauhoittamaan tulehdusta hydrokortisonivoiteella tai kortisonittomilla vaihtoehdoilla – pyydä apua lääkäriltä tai apteekkihenkilökunnalta, jos olet epävarma. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: vältä saippuaa, joka kuivattaa ihoa. Käytä sen sijaan vartalon puhdistustuotetta, joka on hellävarainen ja lempeä herkälle iholle.

SUOSITELLUT ARTIKKELIT
Rasvauskoulu – näin hoidat ihoa

On ihosi sitten mielestäsi normaali tai kuiva, sitä on tärkeä rasvata. Kuinka usein tulisi rasvata ja paljonko voidetta tulee käyttää? Me autamme sinua!