Miksi minulla on finneja

Näppylät ja finnit ovat yleisiä mutta ei-toivottuja, varsinkin murrosiässä, kun kipeät paukamat voivat tuntua erityisen ikäviltä. Miksi finnejä syntyy ja voiko niitä ehkäistä?

Miksi minulla on finnejä?
Finnit ovat yleensä tavallisempia teini-ikäisellä iholla kuin aikuisella iholla. Syy tähän on murrosiän aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset. Valitettavasti myös geeneillä on merkitystä. Jos toisella tai molemmilla vanhemmillasi oli paljon finnejä teini-iässä, on todennäköisempää, että sinullekin tulee näppylöitä. Muita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa näppylöitä, ovat stressi, ympäristötekijät, liian vähäinen uni ja huonot ruokailutottumukset.

Mikä on finni?
Finni on tulehtunut talirauhanen, joka voi olla punainen, turvonnut ja kipeä. Finnit voivat johtua liian suuresta talintuotannosta ja rasvan, epäpuhtauksien ja bakteereiden tukkimisista ihohuokosista.

Mitä eroa on finnillä ja mustapäällä?
Mustapäitä syntyy, kun joko vanhat ihosolut tai tali ovat tukkineet ihohuokoset. Mustapää voi olla aukinainen tai suljettu ja siten väriltään valkoinen tai musta. Monet ihmiset ajattelevat, että musta mustapää on saanut värinsä siitä, että se sisältää likaa, mutta se ei ole totta. Musta pigmentti syntyy, kun avoin mustapää altistuu auringon UV-valolle ja hapettuu. Finni sen sijaan on yksinkertaisesti tulehtunut ihohuokonen. Tavalliset teini-iän finnit näkyvät pieninä keltaisina tai punaisina näppylöitä, joita useimmiten esiintyy kasvoilla, rinnassa tai selässä. Ne voivat tuntua kipeiltä, mutta parantuvat yleensä arpia jättämättä.


Voinko ehkäistä finnien syntymistä?
Huolellisen ihonhoitorutiinin lisäksi on myös muita asioita, joita voit tarkkailla arjessasi näppylöiden ehkäisemiksi. Tyynyliinasi voi esimerkiksi olla likainen ja täynnä bakteereja, mikä voi edistää finnien syntymistä. Muista siksi vaihtaa puhdas tyynyliina usein. Myös matkapuhelin on bakteeripesäke, joka tarvitsee säännöllistä puhdistusta. Jos käytät meikkiä, kannattaa valita tuotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia, niin sanottuja ei-komedogeenisiin tuotteita.

Miltä finnin elinkaari näyttää

Jotkut näpyt katoavat nopeasti, kun taas toiset kasvavat suuriksi ja ärhäkän punaisiksi. Miten finnit oikeastaan muodostuvat ja onko mahdollista estää niiden syntyminen kokonaan?

Mika on bha/salisyylihappo

BHA eli salisyylihappo on kuorivien ihonhoitotuotteiden yksi yleisimmin käytetyistä ainesosista, varsinkin kun on kyse tuotteista, joiden on tarkoitus torjua, häivyttää ja ehkäistä näppylöitä ja mustapäitä.

Kuinka saada finnitön iho – vaihe vaiheelta

Onko ihollasi hieman enemmän mustapäitä, finnejä ja näppylöitä kuin haluaisit? Hyvillä tuotteilla toteutetulla huolellisella ihonhoitorutiinilla voi saada näkyviä tuloksia aikaan, ja auttaa sekä ehkäisemään että vähentämään näppylöitä.