Aurinkoihottuma- asiantuntija kertoo

Pienet, kutisevat pisteet tai rakkulat iholla auringossa oleskelun jälkeen – se voi olla aurinkoihottumaa: tavallinen iho-ongelma, jonka harva tuntee. ACO asiantuntija Sahar Ashkar kertoo meille kaiken aurinkoihottumasta.

Mitä on aurinkoihottuma?
Aurinkoihottuma, tai aurinkoallergia kuten sitä myös kutsutaan, johtuu auringon UVA -säteilystä. Se voi ilmaantua, kun iho altistuu voimakkaasti auringolle. Immuunijärjestelmä reagoi voimakkaaseen auringon säteilyyn kehittämällä tulehduksen, joka ilmenee ihottumana, poltteluna ja punoituksena. On tärkeä muistaa, että aurinkoihottuma ei ole vaarallista, mutta toistuva altistuminen voimakkaalle auringon säteilylle lisää ihosyövän riskiä – kärsi sitten aurinkoallergiasta tai ei.

Kenelle tulee aurinkoihottumaa?
Kenelle vain voi tulla aurinkoihottumaa, niin lapsille kuin aikuisille. On yleistä, että aurinkoihottuma ilmaantuu keväällä ja kesällä, tai talven lomamatkoilla, kun iho ei ole vielä tottunut auringon paisteeseen. Siksi on syytä olla varovainen auringon kanssa ja altistaa ihoa vain varovaisesti auringolle – ja tietenkin – muistaa käyttää aurinkosuojaa.

Miksi saan aurinkoihottumaa?
Syy siihen, miksi jotkut saavat aurinkoihottumaa ei ole täysin tiedossa, mutta se tiedetään, että aurinkoihottuma johtuu pääasiassa UVA -säteilystä. Ne, jotka saavat aurinkoihottumaa ovat herkkiä UVA -säteilylle ja auringon säteilyn seurauksena muodostuvien vapaiden radikaalien aiheuttamalle oksidatiiviselle stressille.

Miltä aurinkoihottuma näyttää?
Aurinkoihottuma ilmenee esimerkiksi punoituksena, pieninä punaisina pisteinä tai rakkuloina, jotka kutisevat voimakkaasti. Ihottuma esiintyy yleensä kasvoissa, rinnassa, hartioissa ja käsivarsissa. Mikäli et altista ihoasi enempää auringolle, oireet häviävät yleensä muutaman päivän kuluttua.

Kuinka yleistä aurinkoihottuma on?
Yleisempää kuin monet ajattelevat, mutta koska oireet helpottavat muutaman päivän kuluttua, kaikki eivät hae terveydenhuollosta apua ja saa diagnoosia. On myös tavallista sekoittaa iho-oireet hikinäppyihin eli lämpöihottumaan.

Mitä eroa on aurinkoihottumalla ja lämpöihottumalla?
Hikinäpyt muodostuvat, kun hikirauhaset tukkeutuvat ja estävät hien erittymistä iholle. Oireet muistuttavat toisiaan: punoittava iho ja punaiset pienet näppylät. Erona on, että lämpöihottuma ei kutise.

Minulla on taipumusta aurinkoihottumaan, löytyykö siihen erityistä aurinkosuojatuotetta?
Ehdottomasti! ACO Sun Intolerance Lotion Spf 50 on kehitetty erityisesti aurinkoherkälle iholle ja heille, joilla on taipumusta aurinkoihottumaan. Aurinkosuoja suojaa auringon aiheuttamalta ihoärsytykseltä ja samalla rauhoittaa auringossa ärtynyttä ihoa. Tuote on dermatologisesti testattu, eikä sisällä alkoholia tai väriaineita. Sopii niin kasvoille kuin vartalolle. Sun Intolerance Lotion suojaa UVA- ja UVB-säteilyltä, ja sisältää lisäksi korotetun UVA-suojan.

NÄIN EHKÄISET AURINKOIHOTTUMAA

Ole auringossa varoen. Muista totutella aurinkoon asteittain, varsinkin keväällä ja alkukesästä. Vältä oleskelua suorassa auringonpaisteessa klo 11-15, kun auringon säteily on voimakkaimmillaan. Peitä ihosi ohuella, mutta peittävällä puuvillavaatteella, jotta et polta ihoasi.

Muista käyttää aurinkovoidetta. Lisää aurinkovoidetta kahden tunnin välein ja aina uimisen jälkeen. Aikuisen tulisi käyttää 30 - 35 millilitraa voidetta jokaisella levityskerralla. Valitse voide, jossa on korotettu UVA-suoja ja käytä tuotteita, jotka on kehitetty erityisesti aurinkoihottumasta kärsiville, kuten ACO Sun Intolerance Lotion.

Valitse aurinkosuoja, joka suojaa sekä UVA-, että UVB -säteilyltä. UVB-säteily aiheuttaa ihon palamisen ja siitä johtuvan punoituksen, kun taas UVA-säteily voi aiheuttaa aurinkoihottumaa. Siksi on syytä varmistaa, että käytät aurinkosuojakerrointa, joka sisältää korkean UVA-suojan.

Rauhoita iho. Auringossa vietetyn päivän jälkeen on tärkeää antaa ihon palautua. Käytä kosteuttavaa ja rauhoittavaa voidetta, kuten ACO After Sun Gel Cream.

Aurinko-opas- sopiva suoja juuri sinulle

Huolellinen rasvaaminen ja sopiva aurinkotuote ovat avaimet turvalliseen kesään. ACO aurinko-oppaan avulla löydät itsellesi parhaiten sopivan aurinkotuotteen.

Kesä aurinko ja ensiluokkainen ihonhoito

Kun siivoat talvivaatteet pois, on aika ottaa esiin kesän ihonhoitotuotteet. Runsas aurinkotuotteen (ja korkean suojakertoimen) käyttö on tärkeää kesäauringolta suojautumisessa