Kaikki mitä sinun tulee tietää aknesta

Kipeät näppylät, ei-toivotut paukamat ja punaiset näpyt – akne voi esiintyä monin eri tavoin. Miksi finnejä syntyy ja voiko niistä päästä eroon? Tässä on kaikki mitä sinun tulee tietää aknesta.

Mikä akne on?
Akne on talirauhasen tulehdus, joka syntyy, kun kuolleet ihosolut, liiallinen tali ja bakteerit tukkivat ihohuokoset. Aknea esiintyy useimmiten kasvoilla, rinnassa ja selässä – yksinkertaisesti siellä, missä sinulla on eniten talirauhasia.

Kuka voi saada aknen?
Jokainen, ihotyypistä ja iästä riippumatta, voi saada aknen. Yleensä rasvaisemmilla ihotyypeillä on enemmän taipumusta akneen kuin muilla ihotyypeillä, mutta poikkeuksia toki löytyy. Akne on yleinen murrosiässä, kun murrosikä muuttaa kehon hormonitasoja. Samaan tapaan ei ole myöskään harvinaista, että naiset kärsivät aknesta lähestyessään vaihdevuosia tai niiden aikana.

Miksi kärsin aknesta?
Akne voi johtua useista eri tekijöistä. Murrosiän aikana kehon hormonitasot muuttuvat, mikä lisää talintuotantoa, joka puolestaan voi saada aikaan talirauhasten tulehtumisen. Geeneillä on myös vaikutusta akneen. Jos toisella tai molemmilla vanhemmillasi oli akne nuorena, on tällöin todennäköisempää, että sinullekin tulee finnejä. Kuukautiskierto saattaa myös vaikuttaa aknen puhkeamiseen sekä stressi, ympäristötekijät, vähäinen uni tai huonot ruokailutottumukset.

Miltä akne näyttää?
Akne voi näyttää hieman erilaiselta riippuen siitä, missä elinkaaren vaiheessa näppylä on. Akne voi esimerkiksi näyttää punaiselta, keltaiselta, valkoiselta tai mustalta pisteeltä iholla, tai tuntua kipeältä kohdalta ihon alla. Valkoisia ja mustia pisteitä kutsutaan mustapäiksi ja ne muodostuvat ihohuokosista, jotka kuolleet ihosolut ja / tai liiallinen tali ovat tukkineet. Jos mustapää on valkoinen, se on suljettu, jos se on musta, se on avoin. Tumma väri ei tarkoita, että huokosen sisällä olisi likaa, vaan musta pigmentti syntyy, kun avoin mustapää altistuu UV-valolle ja hapettuu. Jos näppylä jatkaa kasvuaan, se voi kehittyä turvonneeksi ja rakkulaa muistuttavaksi paukamaksi.

Missä kehon osassa akne on yleisin?
Aknea esiintyy useimmiten kasvoilla, erityisesti T-alueella poskilla, nenällä ja otsalla. Aknea ilmaantuu myös usein selkään ja rintaan. Akne voi syntyä siellä, missä on huokosia, usein lähellä alueita, joilla karvat kasvavat.

Voinko lievittää ja ehkäistä aknea?
Ehdottomasti! Hyvillä ihonhoitotuotteilla, säännöllisellä ihonhoitorutiinilla ja kärsivällisyydellä pääset pitkälle. Ota tavaksi puhdistaa kasvosi (ja vartalosi, jos sinulla on aknea myös vartalolla) perusteellisesti sekä aamulla että illalla, mieluiten tuotteilla, jotka sisältävät epäpuhtauksia ehkäiseviä ainesosia. Käytä puhdistuksen jälkeen kevyttä ihovoidetta, joka kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa.

Jos sinulla on lievä akne, apteekista on saatavana useita erilaisia hoitavia käsikauppatuotteita. Jos akne on vaikea tai haittaa suuresti elämääsi, voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseesi tai lääkäriisi saadaksesi lisäneuvoja ja apua. Valitettavasti akne ei katoa yhdessä yössä, mutta kärsivällisyydellä ja säännöllisellä ihonhoitorutiinilla voit taistella aknea vastaan.

Apua, haluan puristaa finnejäni!
Mustapäiden ja rakkulamaisten näppylöiden jättäminen rauhaan on yleensä vaikeaa, mutta niiden puristaminen on erittäin huono idea. Ei vain siksi, että finneihin voi tällöin päästä bakteereita tai ne voivat alkaa vuotaa, mutta finni voi myös tulehtua entistä pahemmin ja siten sekä näyttää että tuntua vielä pahemmalta.

Näin voit hoitaa aknea
ACO Spotless Acne Treatment Cream – aknea hoitava ihovoide
ACO Spotless ACNE on lääkinnällinen laite. Tutustu käyttöohjeeseen huolellisesti. Muut Spotless-tuotteet ovat kosmetiikkaa.

ACO Spotless Acne Treatment CreamHoitaa lievän ja keskivaikean aknen oireita
SUOSITELLUT ARTIKKELIT
Mustapää vai finni- mitä eroa niillä on

Finni ja mustapää on helppo sekoittaa keskenään (molemmat perustuvat samaan asiaan). Selvitämme eron ja autamme sinua löytämään juuri sinulle sopivat tuotteet!

Totta vai tarua- kaikki finneistä

Meikki aiheuttaa finnejä, finnit tarttuvat ja mustat mustapäät ovat likaa – tiedätkö, mikä on totta ja tarua finneistä ja mustapäistä?