Kierrätysopas

Myös pakkauksella on tärkeä tehtävä, vaikka oletkin etupäässä kiinnostunut sisällöstä. Sen tulee muun muassa ilmoittaa tuotteen sisältö ja käyttötarkoitus, suojata sisältöä kuljetuksen ja varastoinnin aikana ja helpottaa tuotteen käyttöä.

Kun olet käyttänyt ACO-tuotteesi, tyhjä pakkaus voidaan useimmiten kierrättää. Monissa suomalaisissa kunnissa on kierrätyskeskuksia, joissa pakkaukset voidaan jättää hyödynnettäviksi. Näistä keskuksista materiaalit lähetetään eteenpäin hyödynnettäviksi. Näin niitä voidaan hyödyntää esim. energiana tai uutena raaka-aineena . ACO pitää itsestään selvyytenä, että tuotteemme voidaan hyödyntää yksinkertaisesti ja asianmukaisesti. Haluamme tukea pakkausmateriaalin kierrätystä ja hyödyntämistä tiedottamalla pakkausten hyötykäytöstä.

Pullot ja korkit

Pakkaustemme materiaalivalinta riippuu muun muassa pakkauksen sisällöstä, valmistustavasta ja muotoilusta. Valtaosa ACOn pulloista ja korkeista koostuu kuluttajatuotteiden yleisimmistä muovityypeistä polyetyleeni (PE), polypropyleeni (PP) ja polyetyleenitereftalaatti (PET). Jotkin ACOn pulloista koostuvat myös lasista tai metallista.

ACO-pakkausten korkkien suunnittelussa on otettu huomioon tuotteen käyttötarve. Suurin osa korkeista on valmistettu PP-muovista. Joissakin pumpuissa on metalliosia, mutta ne ovat niin pieni osa pumpusta, että pumppu lajitellaan kuitenkin kokonaisuudessaan muovipakkauksena.

Tyhjän pakkauksen lajittelu:

 • Pullot, korkit ja muovipumput lajitellaan energiajätteinä, jos asuinrakennuksesi lähistöllä tai kierrätyskeskuksessasi on energiajätteiden keräyspiste. Jos ei ole, ne lajitellaan talousjätteinä.
 • Lasipullot jätetään lasinkeräykseen.

Putkilot ja niiden korkit

Valtaosa ACOn putkiloista koostuu kokonaan tai valtaosin muovista. Jos muoviputkilossa on metallia, sitä on vain ohut kerros itse kapselissa tiivisteenä tai pienenä yksityiskohtana putkilon suulla erityisiä annostustarpeita varten. Tämä metalli on kuitenkin niin pieni osa koko putkiloa, että putkilo voidaan silti kierrättää energiajätteenä.

Poikkeuksia ovat putkilot, joiden kapseli koostuu kokonaan metallista. Tiedät, että kyseessä on metalliputkilo, kun materiaali ei palaudu alkuperäiseen muotoonsa puristaessasi putkiloa.

Tyhjän pakkauksen lajittelu:

 • Muoviputkilot ja muovikorkit lajitellaan energiajätteinä, jos asuinrakennuksesi lähistöllä tai kierrätyskeskuksessasi on energiajätteiden keräyspiste. Jos ei ole, ne lajitellaan talousjätteinä.
 • Metalliputkilot lajitellaan metallijätteinä

Purkit ja kannet

ACOn purkit koostuvat muovista tai lasista. Muovipurkki voi antaa saman vaikutelman kuin lasipurkki, mutta sitä on helpompi kuljettaa ja se on kestävämpi. Lasi on oiva pakkausmateriaali hyvien suojaominaisuuksiensa ansiosta. Se ei myöskään ime hajua ja aineita sisällöstä. Lasia voidaan kierrättää loputtomasti ilman, että sen laatu kärsii. ACOn purkkien kannet ovat pääasiassa muovisia.

Joissakin purkeissa kannen sisäpuolella on metallikalvo. Sen tarkoituksena on pitää pakkaus erityisen tiiviinä avaamiseen saakka ja siten suojata sisältöä. Kalvo osoittaa myös, että sinä asiakkaana olet ensimmäinen, joka avaa pakkauksen.

Tyhjän pakkauksen lajittelu:

 • Muovipurkit ja kannet lajitellaan energiajätteinä, jos asuinrakennuksesi lähistöllä tai kierrätyskeskuksessasi on energiajätteiden keräyspiste. Jos ei ole, ne lajitellaan talousjätteinä.
 • Lasipurkit jätetään lasinkeräykseen.
 • Metallikalvo kierrätetään metallijätteenä.

Pahvipakkaukset ja pakkausselosteet

Paperi on kierrätettävä ja hyödynnettävä luonnontuote, jonka energiasisältö ei energian hyödyntämisessä katoa mihinkään. Pahvimateriaalissa on useaa eri laatua. Ne eroavat toisistaan esim. vahvuuden ja painettavuuden perusteella. Myös pahvipakkausten rakenne vaikuttaa pakkauksen kestävyyteen.

Pakkaamalla tuote ylimääräiseen pahviin suojataan herkkiä pakkauksia kuljetusvaurioilta. Pahvin ansiosta myös useampia tuotteita voidaan pinota ja kuljettaa lavalla ja ehkä pahvin sisällä olevan pakkauksen valmistukseen voidaan käyttää vähemmän materiaalia.

Pakkauksen lajittelu:

 • Pahvipakkaus lajitellaan pahvina. 
 • Pakkauksen tuoteseloste lajitellaan paperina

Metallipullot

ACOn tuotevalikoiman metallipullot ovat niin sanottuja aerosolipulloja. Niiden korkki on muovinen. Aerosolipulloissa on kaasua, joka työntää ulos sisältöä. Kun pakkaus ei enää pihise pumppua painettaessa, se on täysin tyhjä ja voidaan hävittää.

Jos pakkaus ei ole täysin tyhjä, siinä on myös ponnekaasua, jolloin sitä tulee käsitellä ongelmajätteenä.

Jos pakkauksessa on irrotettavia muoviosia, voit irrottaa ne.

Tyhjän pakkauksen lajittelu:

 • Metalliputkilot lajitellaan metallijätteinä
 • Irrotettavat muoviosatlajitellaan energiajätteinä, jos asuinrakennuksesi lähistöllä tai kierrätyskeskuksessasi on energiajätteiden keräyspiste. Jos ei ole, ne lajitellaan talousjätteinä.