Opas vanhemmille – Kysymyksiä ja vastauksia, kuinka valita oikea ihonhoito lapsellesi

Tämä opas käsittelee kosmeettisia ihonhoitotuotteita, kuten mietoja kasvovesiä ja kosteuttavia kasvovoiteita, joiden tarkoitus on puhdistaa ja ylläpitää ihon hyvinvointia. Opas ei ole tarkoitettu sinulle tai lapsellesi, jos kyseessä on ihosairaus, joka vaatii lääkärin ohjeiden mukaista hoitoa. Oppaan sisällön on tarkastanut lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Miksi sinun pitäisi puhua ihonhoidosta lapsesi kanssa?

1. Auttaaksesi lastasi löytämään hyviä ja turvallisia ihonhoitotuotteita, jotka sopivat lapsesi tarpeisiin.

2. Jotta lapsesi ymmärtää, että jokaisen iholla on erilaiset tarpeet.

3. Koska lapsesi iho voi reagoida liian voimakkaisiin tai väärin valittuihin ihonhoitotuotteisiin.

Miksi oikeanlaisten ihonhoitotuotteiden valinta on tärkeää?

Jokaisella iholla on erilaiset tarpeet. Jos haluat tai sinun tarvitsee hoitaa ihoasi, on tärkeä varmistaa, että tuotteet sopivat ihosi tarpeisiin. Oikeanlainen ihonhoito tukee ihon luonnollisia toimintoja, sekä auttaa suojaamaan ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä ja stressiltä vahvistamalla ihon suojakerrosta. Tämän oppaan avulla haluamme jakaa tietämyksemme ja selittää, miksi voi olla haitallista käyttää voimakkaita tai väärin perustein valittuja ihonhoitotuotteita, joita ei ole kehitetty tai tarkoitettu nuorelle iholle.

Ihon tarpeet eri ikäkausina

Ihon ikääntyessä myös sen tarpeet muuttuvat. Nuoret tarvitsevat ainoastaan mietoa kosteutusta, jos iho tuntuu kuivalta. Teini-iässä monella iho alkaa kuitenkin rasvoittua ja ihonhoidon tarpeet tätä kautta muuttuvat. Kun saavutamme keski-iän, iholla alkaa esiintyä ikään liittyviä muutoksia, kuten ryppyjä ja pigmenttimuutoksia. Tällöin tarvitsemme ihonhoitoa, joka tasoittaa ihon sävyä ja vähentää juonteita.

Kuvaaja muokattu lähteestä: Moncrieff, George & Van Onselen, Julie & Young, T. (2015). The role of emollients in maintaining skin integrity. Wounds UK. 11. 68-74.

Miten voimakkaat tai väärin valitut ihonhoitotuotteet voivat olla haitallisia iholle?

Iho on elimistön suurin elin. Se voi joskus vaatia hieman ylimääräistä huolenpitoa voidakseen hyvin. Jos iho altistuu liian vahvoille ja tehokkaille ihonhoitotuotteille, voi siitä olla pitkäaikaista haittaa. Hyödyn sijaan ihon luonnollinen suojakerros voi heikentyä ja vaurioitua, mikä puolestaan voi aiheuttaa ongelmia, kuten lisääntynyttä herkkyyttä, punoitusta, ihoärsytystä ja pahimmassa tapauksessa kosketusihottumaa.

Ihotautilääkäri vastaa

Lapsi ei ole vain pieni aikuinen. Lapsen iho on ohuempi ja herkempi ja sen vuoksi myös ihonhoidon on hyvä olla hellävaraisempaa. Lapsen ihonhoidon ei tarvitse olla vaikeaa tai monimutkaista: mieto pesuaine sekä kosteusvoide ovat usein riittävät, ja kesällä on hyvä huolehtia auringonsuojauksesta.

Toteaa lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Mitä tarkoittaa aktiivinen ihonhoito?

Aktivoivalla ihonhoidolla tarkoitetaan tuotteita, jotka sisältävät aktiivisia ainesosia. Näiden vaikutukset kohdistetaan erilaisten iho-ongelmien ratkaisemiseen, kuten vähentämään ikääntymisen merkkejä. Se, miten hoitotuote vaikuttaa ihoon, riippuu muun muassa käytetyn ainesosan pitoisuudesta, altistuksen kestosta ja hoitotuotteen muusta koostumuksesta.

Ihonhoito, joista tulisi keskustella ennen käyttöönottoa:

• Ihonhoito, jolla on ihoa nuorentava vaikutus, ns. anti-age -tuotteet.

• Erikoistuotteet, kuten seerumit, ampullit ja boosterit – nämä sisältävät yleensä suuremman pitoisuuden aktiivisia ainesosia.

• Kuorivat kasvovedet, jotka kuorivat ihoa happojen avulla, ns. kemialliset kuorinnat.

Ihotautilääkäri vastaa

Terve lapsi ei tarvitse aktiivisia ihonhoitotuotteita, kuten antioksidantteja tai kuorinta-aineita. Ihosairauksien hoito on asia erikseen ja siinä lääkärit voivat neuvoa hoidon lapsen tilanteen mukaan. Monesta aktiivisesta ainesosasta ei ole lapsille hyötyä, mutta niistä voi olla haittaa. Siksi niitä ei suositella.

Toteaa lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Lapseni on alle 15-vuotias – Minkälainen ihonhoitorutiini sopii hänelle parhaiten?

Jos lapsellasi on hyvinvoiva ja ongelmaton iho, on hellävarainen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuoja ainoat, mistä iho hyötyy. Hajusteettomien tuotteiden käyttöä suositellaan mahdollisen ihoärsytyksen välttämiseksi. Koska jokaisen iho ja sen tarpeet ovat erilaiset, suosittelemme keskustelemaan apteekin henkilökunnan kanssa ennen ostopäätöstä.

Kaikki ihotyypit, iästä riippumatta, kaipaavat kosteutusta, jos/kun iho tuntuu kuivalta.

Iästä riippumatta iho on aina tärkeä suojata auringon UV-säteilyltä käyttämälllä aurinkosuojavoiteita. Tällä tavalla suojelet omaa ja lapsesi ihoa auringon aiheuttamia vaurioita vastaan.

Tiesitkö, että...

Pohjoismaissa kosteuttava ihonhoito on hyväksi, koska sekä kylmä ilmasto että kuiva sisäilma kuivattaa, minkä seurauksena iho voi tuntua kuivalta ja ärtyneeltä. Lisäksi, kun liikutaan kylmän ulkoilman ja lämpimän sisäilman välillä, iho altistuu suurille lämpötilaeroille, mikä lisää kosteutuksen tarvetta. Peseytymisestä johtuvaa ihon kuivuutta voi myös lievittää kosteuttavalla ihonhoidolla.

Psst! Onko lapsesi erittäin kiinnostunut ihonhoidosta? Valitse näin!

Jos lapsesi on erittäin kiinnostunut ihonhoidon lisätuotteista, kuten kasvonaamioista, auta valitsemaan ainoastaan kosteuttavia ja rauhoittavia tuotteita. Lisäksi kehotamme sinua vanhempana painottamaan lapselle, että hänen ihonsa ei tarvitse näitä jatkuvassa käytössä, mutta silloin tällöin käyttö on sallittua kavereiden kanssa.

Miksi lasten pitäisi välttää ihoa aktivoivia hoitotuotteita?

Nuorten iholla tietyt ihonhoitotuotteet ja ainesosat voivat käyttäytyä ja toimia eri tavalla kuin aikuisella iholla. Lasten iho voi reagoida altistuttuaan liian vahvoille ja aktiivisille ainesosille, joita löytyy aikuisille tarkoitetuista tuotteista.

Ihotautilääkäri vastaa

- Suomessa tavallisin aktiivinen ihonhoito, mitä lapset usein kokeilevat, ovat erilaiset kemialliset ja mekaaniset kuorinnat. Nämä johtavat usein ärtyneeseen ja oireilevaan ihoon. Lapsi ei aina tiedä, mikä oireet on aiheuttanut ja tämä voi johtaa aktiivisten tuotteiden kierteeseen.

Toteaa lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Mistä ihonhoidossa käytettävistä ainesosista tulisi olla tietoinen?

Tiettyjen ihonhoitotuotteissa käytettyjen ainesosien seuraaminen ja välttäminen kosmetiikkatuotteissa voi olla toimiva strategia. Me ACO:lla olemme sitä mieltä, että tärkeämpää on keskittyä siihen, minkä tyyppisestä ihonhoitotuotteesta on kyse ja minkälaiseen tarpeeseen se on kehitetty. Kuluttajan ikä ja raaka-aineen pitoisuus vaikuttavat sen käyttäytymiseen iholla. Pakkauksesta tulee selkeästi löytyä ihonhoitotuotteen käyttötarkoitus ja ihotyyppi. Pyydä rohkeasti apua valintaan apteekin henkilökunnalta!

Mistä löydän lisää tietoa?

Nämä kotisivumme tarjoavat laajan valikoiman artikkeleita ja tietoa tuotteista, ihosta ja ihonhoitorutiineista.

Apteekin henkilökunnalla on kattavasti tietoa siitä, mitä iho tarvitsee ja mikä tuote voisi sopia sinulle tai lapsellesi.

• Ihosairaalan kotisivut (www.ihosairaala.fi) tarjoaa asiantuntijoiden kirjoittamaa ihotietoa.

ACO:sta

Me ACO:lla olemme kehittäneet ihonhoitotuotteita kaikenikäisille jo lähes sadan vuoden ajan. Tiedostamme ihon muuttuvat tarpeet ja haluamme olla tukenasi lapsesi ihoon liittyvissä päätöksissä. ACO noudattaa sanontaa ”huolellisesti valittu, huolellisesti karsittu”. Käytämme vain huolella valittuja ainesosia ja vältämme turhia lisäaineita, jolloin koostumukset ovat huolella harkittuja.