ONGELMA IHO

atooppinen ekseema

Atooppinen ekseema (atooppinen ihottuma, atooppinen dermatiitti, atooppinen taiveihottuma, taiveihottuma, "maitorupi") on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihotauti, jolle tyypillisiä ovat vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet.

Atooppista ekseemaa sairastavan iho on yleensä kuiva, vaikka ihottumaa ei aina ole havaittavissa. Ihosta voidaan tällöin käyttää nimitystä atooppinen iho.

Viite: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50077

Mitä on atooppinen ekseema

Atooppinen ekseema on tulehduksellinen ihotauti. Se voi syntyä, kun ihon uloin suoja eli läpäisyeste, heikentyy. On tavallista, että atooppisessa ekseemassa iho kuivuu, punoittaa, hilseilee ja kutisee. Ihottuma ei tartu eikä ole vaarallista, mutta vaikuttaa elämään sekä lapsilla että aikuisilla. Ihon läpäisyeste suojaa ihoa kuivumiselta ja estää esimerkiksi bakteerien, allergeenien ja ärsyttävien aineiden tunkeutumista ihoon. Kun läpäisyeste vaurioituu, iho kuivuu ja ärsyttävät aineet voivat tunkeutua ihoon ja aiheuttaa tulehduksen. Atooppisessa ekseemassa iho on kuiva ja ekseemalle tunnusomaista on vuorottelevat rauhalliset jaksot ja pahenemisvaiheet.

ATOOPPISEN EKSEEMAN OIREET

 • Yleisesti kuiva iho
 • Kuiva, punoittava, hilseilevä ihottuma
 • Kutina

Atooppinen ekseema on viime vuosikymmenten aikana yleistynyt. Noin 10 - 20 prosentilla lapsista on ollut tai on atooppinen ekseema ennen kouluikää*.  Vauvoilla ekseemaa esiintyy kasvoissa, useimmiten poskissa, ja se voi levitä vartaloon, jalkoihin ja käsivarsiin. Kahdesta ikävuodesta alkaen ekseemaa esiintyy usein kyynär- ja polvitaipeissa, kämmenissä ja ranteissa. Teini-iän ja aikuisuuden välissä ekseemaa on usein taipeissa, käsissä, kaulalla tai kasvoissa. Valtaosalla atooppinen ekseema paranee iän myötä, mutta monilla on ongelmia kuivan ja herkän ihon kanssa aika-ajoin loppuelämän ajan.

*Viite: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50077

MIKÄ AIHEUTTAA ATOOPPISEN EKSEEMAN?


Atooppisen ekseeman syytä ei täysin tiedetä. Perinnöllisyys voi myötävaikuttaa siihen, että iho kuivuu ja on erityisen herkkä ulkoisille ärsykkeille, mikä lisää ekseeman riskiä. Kun ekseema pahenee, iho alkaa kutista. Mitä enemmän ihoa raapii, sitä pahemmaksi kutina muodostuu, jolloin iho voi punoittaa ja tulehtua.

TÄSSÄ MUUTAMIA tekijöitä, JOTKA VOIVAT PAHENTAA EKSEEMAA

 • Hikoilu esim. fyysisen aktiviteetin yhteydessä
 • Lämpimät, tiiviit vaatteet ja villa-asut
 • Allergia ja lisääntynyt herkkyys eri ruoka-aineille
 • Runsas kylpeminen tai suihkussa käyminen
 • Kuiva tai kostea ilma
 • Kova kuumuus tai kylmyys
 • Stressi tai epävarmuus

MITEN ATOOPPISTA EKSEEMAA HOIDETAAN?

Ihonhoidon tarkoitus on vahvistaa ihon ulkoista suojaa eli läpäisyestettä ja vähentää tulehdusta. Jos on taipumus atooppiseen ekseemaan, on erittäin tärkeää rasvata iho säännöllisesti pehmentävillä voiteilla, jotta ihon pehmeys säilyy. Ihon rasvaus lievittää kutinaa, mutta myös pehmentää ja kosteuttaa ihoa, mikä vähentää ekseeman uudelleen puhkeamisen riskiä. On myös tärkeää käyttää tuotteita, jotka hoitavat juuri kuivaa ihoa ja ekseemaa. Jotta ihon rasvaus sujuu helposti ja miellyttävästi, on hyvä käyttää voiteita, jotka eivät tahmaa. Voiteiden tulisi olla sellaisia, jotka on erityisesti kehitetty ja kliinisesti testattu juuri kuivalle iholle. Voidetta tulee käyttää oikea määrä tehon saavuttamiseksi: levitä niin paljon voidetta, kuin ihoon imeytyy ilman, että iho tuntuu tahmealta.

NÄIN HOIDAT KUIVAA IHOA JA EKSEEMAA

 • Rasvaa ihoa useita kertoja päivässä pehmentävillä voiteilla.
 • Käytä kuivan ihon hoidossa pehmentäviä voiteita, joilla on tutkittu teho sekä ekseeman rauhallisten vaiheiden että pahenemisvaiheiden hoidossa.
 • Kun ekseema puhkeaa, tulehdus tulee pysäyttää joko hydrokortisonilla tai kortisonittomalla vaihtoehdolla.
 • Vältä tavallista saippuaa, koska se voi kuivattaa ihoa. Käytä sen sijaan mietoa, hellävaraista ja kosteuttavaa pesuainetta.